Backup & Replicatie

Een goede backup is zéér belangrijk. Je wil toch niet dat je hele IT-systeem uitligt of dat je gegevens verliest door het ontbreken van een goede backup.

Regelmatig een backup te maken van je gegevens is uiterst belangrijk. Best worden er ook enkele versies bijgehouden. Mislukt je backup dan heb je nog een vorige versie.

Het is aan te raden om je backups regelmatig te testen om te zien of deze goed zijn. Aan een slechte backup heb je niets als je deze moet terugzetten.

Uiteraard moet je niet dagelijks van alle bestanden een backup maken. Meestal wordt er eenmaal per week een volledige backup gemaakt en gedurende de andere dagen wordt er enkel een backup van de gewijzigde bestanden gemaakt. Hierdoor wordt je backup sneller uitgevoerd en heb je minder schijfruimte nodig om deze op te slaan.

Ook belangrijk is het om een systeembackup (snapshot) te maken van je fysieke en virtuele servers zodat je deze bij een systeemcrash snel kan herstellen om alzo de downtime tot een minimum te beperken.

Backups kunnen op allerlei media gemaakt worden. Tape en disk-based backups zijn de meest gebruikte media. Je backupmedia moeten uiteraard op een veilige plaats bewaard worden.

In geval van brand in je server ruimte heb je niets aan je backups indien deze langs de server liggen. Daarom is het aangewezen deze op een andere locatie te bewaren.

Online backups zijn een interessant alternatief hiervoor. Hierbij wordt er automatisch een copie naar een externe locatie zoals een datacenter gemaakt.

Replicatie is een backup tussen 2 fysieke locaties, tussen 2 gebouwen of tussen je bedrijf en een datacenter. Dit wordt gebruikt voor disaster recovery.

Optimus IT kan je bijstaan om de beste keuze te maken inzake backupstrategie en kan ook instaan voor de levering van de benodigde hard- en software. Ook voor online backup kan Optimus IT u interessante formules aanbieden.